Image Image Image Image Image

Dragi posjetitelji, pred Vama su nove web stranice na kojima ćete moći pronaći sve aktualne radove Julijane Voloder!

Na novim stranicama moći ćete pratiti sve novosti vezane za umjetničko djelovanje Julijane Voloder, kako i online portfolio njenih radova!

“Oblikovanje i fuzija stakla” je priručnik za učenike srednjih škola likovnih umjetnosti i dizajna i studente umjetničkih akademija. Ovaj priručnik je zamišljen kao pomoć u prvom redu srednjoškolcima stručnih umjetničkih škola kao i studentima umjetničkih akademija u svladavanju znanja i vještina likovnog oblikovanja stakla.

 

Priručnik kroz proces i realizaciju oblikovanja stakla

Manualna vještina izučena rezačima, svim dodatnim priborom i pomoćnim strojnim alatima u cilju su što bolje izobrazbe i kontrole nad staklom.
Svakako treba naglasiti i zaštitu u radu sa staklom koja se zna zanemariti jer se na tren učini nepotrebnom, ali treba odoliti tom iskušenju i svakako uvesti primjerenu zaštitu za ruke i oči ovisno u kojoj ste fazi procesa. Sam proces taljenja zahtijeva mnogo iskustva i osjećaj predviđanja kod pojedinih etapa koje ipak na koncu ponekad iznenade svojom nepredvidljivošću tako da je unatoč mnogim rezultatima i eksperimentima staklo kao materijal iznenađujuć i svojeglav. Sve to ga čini misterioznim medijem, vrlo uzbudljivim, osebujnim i senzibiliranim materijalom s kojim je moguće dočarati predivne fanatazije i oblike.

 

“U okviru mog pedagoškog rada kroz cijeli priručnik prisutni su radovi mojih učenika kao primjeri nastavne didaktičke mape i njihovih završnih radova gdje smo u uzajamnom partnerskom odnosu bili obostrana inspiracija u procesu i konačnoj realizaciji rada.

Oblikovanje i fuzija stakla

Svjetlo, kao magičan otvarač je glavni okidač u impresiji i impostaciji staklenih formi bilo kiparskih rješenja ili uporabnih predmeta.
Boja i svjetlost kao primarna prohodnost u čvrstoj prozirnosti stvara uistinu spektakularan uzlet i uzbuđenje u razotkrivanju vlastitog rada, te nikoga ne ostavlja ravnodušnim tvoreći čvrstu interakciju.

Naglašavam i prirodnu težnju plastičnog oblikovanja u radu sa glinom kao prvotne faze u kiparskom izričaju, gdje modelaciju podređujemo zahtijevima taljivosti stakla kako bi bila što vjerodostojnija i ostavila potpune tragove autorovog kiparskog rukopisa.

Izložba pod nazivom “Feminem”, akademske kiparice Julijane Voloder, postavljena je u Splitu, u prostorijama udruge Beat.

Umjetnica svoj kiparski umjetnički izraz razvija u mediju stakla. Izložba je otvorena do 5. travnja. Pročitaj cijeli članak na culturenet.hr.

Vrh stranice

Vrh stranice

Biografija

O meni

Julijana Voloder rođena je 1964. g. u Zadru. Diplomu akademske kiparice stekla je 1987. g. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 1997. radi u Školi likovnih umjetnosti u Splitu kao profesor stručnih predmeta na odjelu kiparskog dizajna.
Sudjelovala je na mnogim grupnim izložbama i kolonijama. Djeluje kroz razne projekte u nastavnom programu likovnog područja, vodi istraživanja kroz cijeli spektar likovnog izražavanja.

Staklo kao medij

Svoj kiparski umjetnički izraz razvija u mediju stakla. Taj prozirni i po potrebi zamagljeni materijal predstavlja na večini svojih izložbi u rasponu od strogo geometrijskih do impresionističko treperavih formi. Poslijednjih godina taljeno staklo impostira u žive oblike ženskog tijela. Suprotstavljajući žestok pokret hladnoći materijala, zavodljiv puten govor kože oštrini krhotina ostvaruje prirodnu eleganciju žene a naglašava njenu samosvjesnost.

“…Kako biste postali što slobodniji u pristupu u oblikovanju stakla stalno potičem i zagovaram slobodu kako u eksperimentiranju tako i slobodu djelovanja osobnosti.
Eksperimentiranje nas uči da ste uvijek u dijalogu sa svim fazama svog procesa rada. Tim iskustvom postajete još slobodniji i izražajniji u svom stavu u oblikovanju stakla. Što imate slobodniji stav sigurnije ćete raditi te samopouzdanjem stvarati svoje uratke i djela.


Samostalne izložbe:

1997. Split, Dioklecijanovi podrumi, Spirale
1997. Trogir, Muzej grada Trogira, Spirale
1997. Split, Dom mladih Ivan Pavao II, Portreti
1998. Split, Dioklecijanovi podrumi, Purgatorij
1999. Trogir, Galerija The end, The end
2000. Zagreb, Boćarski dom, 19º
2000. Trogir, Galerija The end, Hollywood
2001. Zagreb, Galerija Likum, Zrcaljenje
2002. Split, Salon Galić, Krhotine
2004. Zagreb, Galerija ALU-i Galurija, Krhotine
2005. Split, HNK Split, Petit Moulin Rouge
2006. Vela Luka, Centar za kulturu, Kisst
2006. Zagreb, HNK, Moulin Rouge
2006. Varaždin, Muzej Grada, Moulin Rouge
2007. Omiš, Galerija Onaion, Dvoje
2007. Grohote, Kavana Mendula, Dopala te Šolta
2007. Zagreb, Galerija Bernardo Bernardi, Autoakti
2008. Split, Muzej Grada, Zagrljaji
2011.Split, Studio 21, Feminem

 

Javne skulpture:

Zagreb, Boćarski dom, 19º
Brodarica, Split, Sirena
PBZ banka, Zagreb, Spirala